BORNHOLM SURF FARM

Vi tog ett snack med Dennie Hilding. Möt mannen bakom Bornholm Surf Farm!:

- Hej Dennie! Vem är du?

- Är en "året runt"-surfare och familjefar som lämnat Skåne för den danska klippön mitt i Östersjön. När jag inte är med familjen, surfar eller kör traktor arbetar jag som klinisk psykolog och mental tränare för elitidrottare. Jag har surfat en hel del i tropiska vatten men har alltid fått den bästa upplevelsen i lokala surfvatten.

- Hur länge har du bott på Bornholm och varför flyttade du & familjen dit?

- Jag och familjen har bott på Bornholm i snart ett år. Vi har alltid velat bo på landet och nära havet. Bornholm är otroligt kontrastrikt med sina långa sandstränder, dramatiska klippor, stora skogsområden och härliga små fiskebyar.

- Hur många locals finns det på ön?

- Det finns en året runt local och jag arbetar på att fördubbla den siffran : )

- Man har hört mycket om Bornholm i många år men det har alltid varit lite ”hysch-hysch” att lägga det på nätet. Bilderna visades istället via mobiltelefon på parkeringsplatsen efter sessions med polare… Nu har de plötsligt kommit online. Är du inte rädd för crowd?

- Bornholm har ca 100 fungerande spots. Det finns allt från tubande superslabs till mjuka longboard vågor, variationen är enorm. Ön fungerar på alla swell - och vindriktningar. Vill höja ett varningens finger då detta enligt mig kan leda till "surfpsykos"(dvs mängden av alternativ blir för stor och beslutsfattandeprocessen blir överstimulerad). Så svaret är nej : )

- Berätta om ert projekt Bornholm Surf Farm?

Syftet med Bornholm Surf Farm är att kunna erbjuda både surfare och andra en spartansk tillvaro i Bornholms underbara natur. Vi är själva hooked på idén om att leva nära naturen, vi odlar egna grönsaker, köper helst lokalproducerat och har i mångt och mycket frångått storstadens materialism, stressbrus och ”online” tvång. Detta kommer genomsyra vårt koncept på farmen. Till en början kommer vi att erbjuda surfare (och andra!) sängplatser i en inredd tivolivagn. Det ska finnas vissa bekvämligheter såsom kylskåp och någon form av kök så man kan tillaga sin egen mat. Under sommarhalvåret tänkte vi även erbjuda tältplatser på vår mark.

- Underbar! När kommer ni köra igång?

Bornholm Surf Farm kommer ha invigning till sommaren 2014. I skrivande stund är det full aktivitet på gården och inom kort kommer jag även få hantverksförstärkning från fastlandet (tack för det Carl Eriksson).

- Hur tar man sig till Bornholm och vad kostar det?

Det finns två transportkanaler till ön, antingen via flyg www.dat.com eller båt www.faergen.dk. Båten går från Ystad eller Simrishamn (sistnämnda är endast under sommaren). Att ta bilen över är löjligt dyrt och därför kommer farmen erbjuda prognos "surf safaris",vilket innebär att man kan lämna bilen hemma och så står farmen för all surftransport under vistelsen.

- Hur kan man boka rum på farmen? Har ni hemsida?

- Hemsidan är på gång. Vill man se bilder eller få info kan man gå med i facebookgruppen Bornholm Surf Farm. Bokningar kommer tas emot när hemsidan är uppe.

Tack Dennie! Lycka till och ses snart! 

Mat. / NSM

 

 

 

 

Related articles

NSM #17 Preview

Baltic Sea, Skagerrak & Kattegatt Bathymetry Database

En grymt bra sida om man vill reka nya spots!!!

Bornholm – The island of the Burgundians

Photo by Mat. Turries

BornholmSurfFarm: All The Way

Our friend Dennie Hilding from the island Bornholm in the Baltic just send us his first edit. Watch it here.

The Fisherman’s Tale

Bornholm Surf Farm

In the Baltic Sea lays the small Danish island of Bornholm. The Fisherman’s Tale tells the story of how Dennie Hilding moved to the island seven years ago, started exploring its potential for surf and opened up an eco surf hostel.

NSM 31

Nordic Surfers Mag nr. 31

The Scandinavian issue

instagram

@nordicsurfersmag
design by: add:kolon