Glid med stil

För att du ska kunna hänga ut dina fem eller tio tår behöver du lägga och ställa brädan i lägen så att du ges möjlighet att trippa fram. Här kommer lite tips från Peter Sahlberg på hur du kan göra.

Longboarding handlar om att hitta det optimala glidet - att hela tiden hålla brädan i trim genom att förflytta sin position på brädan. Även om hattning (där surfaren förflyttar sig på brädan genom att först ta ett steg fram med sin främre fot för att sen följa efter med den bakre) är ett första steg i rätt riktning, är det cross-stepping som gäller. Style is everything. Att cross-steppa är inte bara stilfullt utan även funktionellt då surfaren behåller glidet, sin positionering och såklart kontrollen jämfört med att hatta sig fram som lätt blir lite svajigt och styltigt. Föreställ dig att du surfar ett högerpoint och är regular, du tar då, när timingen är den rätta, ett kliv framåt med ditt högerben framför ditt vänsterben, dina ben är nu i kors, för att sen ta ditt vänsterben bakom ditt högerben. Om det låter lurigt är det inte så konstigt – det är faktiskt nästan lika lurigt att beskriva med ord som det är att utföra i praktiken. Men jag ska göra mitt bästa för att gå igenom det lite mer målande med både bild och text.

Alla brädor har som bekant sina för- och nackdelar. Generellt kan man säga att ju mer volym brädan har, även om noskonkav, tail-kick, tjocklek på brädan och form på railsen med mera spelar in, desto stabilare, och därmed mer förlåtande, är brädan när surfaren promenerar fram och tillbaks. Klassiska noseriders - logs - har fyllig nos, är single fins och 9’4’’ eller längre med en härligt platt outline. En klassisk noserider är optimal på ett midjehögt pointbreak en glassy dag men inte lika het på ett lite snabbare beachbreak. Då kommer en bräda med indragen nos, tunnare och smalare longboard med både nos-rocker och tail-kick väl till pass. Oavsett så är noseride-ingredienserna identiska. 

För att du ska kunna hänga ut dina fem eller tio tår behöver du lägga och ställa brädan i lägen så att du ges möjlighet att trippa fram. Här kommer lite tips på hur du kan göra.

1- Fadning - inpaddling och upphop i riktning mot vitvattnet för att söka upp optimal energi - görs framförallt i lite flackare vågor. Precis innan brädan möter vitvattnet trycker surfaren till tailen för att på så sätt byta riktning och placera brädan högt och tight i fickan (precis där vågen bryter).

 

2- Longboarding handlar om att konstant trimma brädan för att få ett så skönt glid som möjligt. Förenklat kan man säga att om främre delen av brädan skjuter upp ovanför vattenytan, samtidigt som surfaren ligger i den övre delen av vågen så är det ett bra läge att påbörja sin promenad framåt, om vatten däremot börjar skölja över nosen måste du fort gå tillbaks för att upphäva att nosen dyker. För att så snabbt som möjligt komma fram till nosen efter take off, och inte vänta tills ett bra tillfälle dyker upp, måste du skapa ett läge, det gör du genom att trycka till tailen med bakfoten - kick-stall - samtidigt som du trycker till med tårna på framfoten. Du bromsar - brädan stegrar och railen trycks lätt in mot vågen.  Du har nu skapat ett superbra läge att påbörja din promenad fram till nosen.

 

3- Antingen så tar du två stora kliv - två cross-step - och nästintill springer fram till nosen.

 

4- Eller så tar du kortare och mer harmoniska cross-step och bibehåller på så sätt full kontroll och känner dig fram. Vilket av dessa du väljer beror lite på hur vågen beter sig och såklart din egen stil. Då vågen är dynamisk händer det ofta att jag behöver ta två cross-step fram för att sen gå tillbaks igen för att sen när nästa läge ges attackera nosen. Det är viktigt att hela tiden känna av vågen och snarare än att titta ner på sina fötter, som är lätt hänt när man börjar cross-steppa, fästa blicken, precis som alltid i surfing, dit du vill.

 

 

5- Anledningen till att nosen inte dyker när du går fram på brädan och är framme på nosen är att vitvattnet ligger och piskar över tailen.

 

 

6- En vanlig missuppfattning är att man söker efter ett flackare parti för att påbörja sin promenad. Det är faktiskt enklare att gå fram på nosen när vågen väggar upp.  Det är därför viktigt att hela tiden ligga högt och tight. Kommer du får långt ut på skuldran dyker nosen om du försöker gå fram. Istället, sväng tillbaks, lägg dig i fickan, bromsa upp och gå fram.

 

 

7- Om vågen går ifrån att ha varit flack till att branta upp, brukar jag, precis innan nosen når det branta partiet, lägga mig högt upp på vågen och sen ta två stora cross-step fram med ambitionen att göra en cheater five, sittande på huk med mitt vänsterben framsträckt mot nosen. Genom att flytta fram tyngdvikten på brädan accelererar den,  och du kan på det sättet inte bara komma förbi en snabb sektion utan dessutom göra det men en skön stil.

 

8- Väl framme på nosen är det bara din egen kreativitet som sätter gränserna för dina manövers. Att hänga ut sina fem tår eller alla tio är en superläcker, harmonisk och oförklarlig känsla. 

 

Peter Sahlberg
http://www.surfakademin.se/

Alla bilder på Peter Sahlberg.
Fotografer:
1. Mat.Turries / Torö - Sweden
2. Cross step - Nicklas Öhman / Galicien
3. 
Cheater five - Melchior van Nigtevecht / Costa Rica
4. Mat. Turries / Halmstad - Sweden
5. 
Hang 5 - Elias Benxon / Biarritz
6. 
Sväng tillbaks  - Wouter Struyf / Sri Lanka
7. Mat. Turries / Hamlstad  - Sweden
8. 
Hang 10 - Mario Rubbino / Costa Rica
9. Mat. Turries / Varberg - Sweden

Related articles

Longboard Trophy uppvärmning

Photo by Mat. Turries

Kvällen innan Läjet Longboard Trophy, kom Peter Sahlberg till Varberg, lagom i tid för en solnedgångssession i Kåsa. Några andra deltagare i tävlingen var också redan på plats, som Siri Rehn och Margareta Engstrom.

Peter rapporterar från Vans Salinas Longboard Festival

Photo by Surfakademin

RIP CURL PRIZE FOR TRICKS BILDER DEL 2

Photo by Mat. Turries

Kattegat Sesh Log style

Photo by Mat. Turries

Någonstans i Kattegat med Peter Sahlberg & Alexander Dexwik från Surfakademin.

VERA NORDING

Photo by Mat. Turries

Det är många tjejer som surfar i Skandinavien och det räcker inte att presentera en i varje mag, som vi har gjort under året. Därför introducerar vi en ny webserie. Första avsnittet förevisar Vera Nording på en liten session i Halmstad.

Jakten på den ändlösa sommaren

Idag släpps teasern på dokumentären Jakten på den ändlösa sommaren som följer surfarna Peter Sahlberg och Jens Holmer.

instagram

@nordicsurfersmag
design by: add:kolon