HOLLOW FRAME. PAULOWNIA CUSTOM-BRÄDOR I SVERIGE!

Vi blev grymt imponerade av Peter Jarls Paulownia-bräda och bad om lite mer info.

"Under huden, som är tillverkad av 6 mm Paulownia, döljer sig ett hålrum packat med själ, en bågformad ryggrad och elva individuellt formade revben. Revben som är sammanfogade med böjda och formpressade sidorails. Leashpluggen har en 3 mm stål tapp och loggorna är av rispapper, resten är trä. Rakt trä, böjt trä, hyvlat, sågat, slipat, skuret och putsat trä. Tvingat, tejpat, pressat, värmt blött och torkat trä. Limmat på längden och på tvären, på höjden och på bredden. Paulownia, det är magiskt att arbeta med, lätt, utan kvistar, vacker ådring, starkt och böjligt, lätt att snida och det har stor tolerans innan det böjs så mycket att det knäcks.

Hollow Frame är, vad jag vet det, den första brädbyggaren i sverige som erbjuder handbyggda ihåliga surfbrädor i trä. Brädorna byggs för hand i 100% paulownia och glasas med glasfiberväv och epoxi. De är vackra att se på men byggda för att surfas och är inte tänkta att vara några ”Wall Hangers”. De byggs med singel eller dubbel konkav eller efter eget önskemål och kan fås med önskad shape, tjocklek och längd. Om någon tänker på en träbräda som en flatbottnad, tung och svårsurfad old school bräda är det dags att tänka om. Vikten på brädorna ligger i klass med vilken annan ”vanlig” bräda som helst och det går att forma den shapen man vill på både rails, nos, tail och botten.

Hollow Frame är nytt och än så länge är bara tre brädor byggda, men fler är på ritbordet. Jag byggde den första till mig själv och tyckte att det var enormt roligt och utvecklande. Den första byggdes i gran och blev onödigt tung men efter mycket sökande hittade jag Paulownia som är perfekt att bygga i. Brädorna är numrerade och kommer att fortsätta att ha individuella nummer. Intresset för ihåliga träbrädor är stort i Australien och USA och det tycks finnas ett intresse även i Sverige.

Hemsida www.hollowframe.se är under byggnation. Där kommer finnas info om både processen att bygga och lite bakgrund om mig, bilder, forum, länkar mm."

I väntan på hemsidan, kan ni föjla Hollow Frame på Facebook: www.facebook.com/pages/Hollow-Frame/

Related articles

Pontus Paulownia bräda

Här kommer fler bilder på brädan.

Baltic Sea, Skagerrak & Kattegatt Bathymetry Database

En grymt bra sida om man vill reka nya spots!!!

The Surfboard Book

How design drives performance

LibTech now in Scandinavia

NSM#22 PREVIEW

OSLO SPECIAL NOW AVAILABLE!

NSM 24

Nordic Surfers Mag nr. 24 is here and were very glad to present it to you

instagram

@nordicsurfersmag
design by: add:kolon