Intervju med NordSurf

Berätta hur Nord startades back in 2002

Jag var själv inte med på den tiden men som jag har fått det berättat så var det under en barrunda i Ericeira, Portugal. Någon, oklart vem, slängde ur sig att det vore coolt att starta ett svenskt surfmärke. 
Någon månad senare var Nord Surfbrädor grundat. Efter ett litet tag så breddades verksamheten till att även göra kläder och namnet byttes till Nord. i dag heter vi på grund av varumärkesrättsliga skäl “Nordsurf”. 

Om du skulle dra en parallell till företaget nu, är det samma koncept & filosofi?

Absolut. Filosofin & konceptet bakom Nordsurf är och har alltid varit att utveckla surfing i Sverige och att lyfta och visa det speciella med surf i Sverige. 

Berätta om er kärlek till Torö!

För mig personligen så var det på Torö det började. Jag läste en artikel om Torö i en gammal Surf Sport och började direkt fantisera om stället och ville inget annat än att åka dit. Det här var någon gång i mitten av 90-talet. Lyckades bli polare med några vindsurfare som var äldre och hade körkort, som jag började åka dit med. Vindsurfade de första gångerna men förstod ganska snabbt att det var vågsurfing jag ville hålla på med. Surfade Torö väldigt mycket under en period och har väldigt många fina minnen därifrån. Alla kvällar framför brasor på stranden där man satt och lyssnade på Oskar Lindholm och Petter Carlweitz som drog stories. Oskar och Petter var i mina ögon the shit. Man sög in allt de sa. Ett annat bra minne är lotsstationen på Öja. Fy fan vad man ringde till den. I bland blev det säkert ett 20 gånger per dag och varje gång så var det någon som var tvungen att svara och berätta vindriktning och vindstyrka. Hahaha. Inte konstigt att den inte är bemannad längre. Nuförtiden blir det inte lika mycket Torö för mig men när jag väl är där så tycker jag att jag kan se det jag själv upplevde för 15 år sedan hos andra, som precis börjat surfa och det är kul. 

Kan du berätta kort om varje individ och personlighet i Nord Teamet?

Team låter så mycket tävling och det är långt ifrån vad vi är och vill vara. Vi är mer som en familj där alla tycker, tänker och känner likadant om surfing. Att berätta kort om dessa individer skulle ta alldeles för mycket plats. 

Några spännande projekt för den här vintern?

Vi har två kallvatten-missions planerade i höst. Båda i Östersjön. Vi har en ny grafisk profil på gång. Vi har en ny linje sverigebrädor på gång. När det gäller kläder så har vi insett att vi inte vill släppa massa kollektioner och producera i låglöneländer. Känns inte hållbart och som vår grej. Vi har börjat kika på några samarbeten bland annat ett där en del av pengarna går som stöd till en organisation som jobbar med att rädda Östersjön. Vi har också börjat kika på att ha egen produktion av några få produkter i Sverige. Sedan har vi några samarbeten som ligger på planeringsstadiet som jag tror kommer bli grymt bra. 

Tack Camilo! 

Nord på nätet:
http://nordsurf.com/ 
http://instagram.com/nordsvrf

Related articles

SM 2012

Photo by Mat. Turries

Film & Foto:

Roaring whitewalls at Reggie Would Go

Text by Erik Lundberg
Photo by Håkan Nyberg

NSM #21

PÅ ETT UNGEFÄR

Photo by Sebastian Sandblad

New portrait film on a guy who has a lot of fun things to say and a lovely attitude to life - Emanuel Manne Haglund

Torö

Photo by Axel Cooper-Williams

Early June delivered two days of fun summer surf at Stockholms most renowned surf spot, Torö

Borta Bra Men Hemma Bäst - TRAILER

Text by Oskar Lindholm
Photo by Kristoffer Rooslien Persson

En film som porträtterar några centrala, otroligt dedikerade, supersköna och högst originella figurer från Stockholms surfscen.

instagram

@nordicsurfersmag
design by: add:kolon