Sunset Reef & Hajar

Odd hälsar från Sunset Reef

"Kapstaden känner de flesta till, troligtvis känner ni till dess vin eller för att vara ”the Shark Capital”. Att denna vackra hamnstad i sydvästra Sydafrika levererar vågor i världsklass hoppas jag också ni känner till. En halvtimme söder om Kapstaden finner du Kommetjie, sista utposten innan naturreservaten Cape Point. Kommetjie består av ett par hundra små surfskjul och betraktas som en liten sovande idyll i skuggan av Kapstadens buller och liv. Ni som varit i Kommetjie vet vad jag pratar om när jag säger att en vackrare och mer dramatisk strand får man leta efter. Där ryggen av Tablemountain möter Atlanten vilket har bildat Long beach med sand vit som snö. Mitt i detta konstverk finner du Sunset Reef.  Sunset Reef är ett rev 2 km från land som surfades av pionjärerna på 60-talet som också hittade Dungeons, Hout Bay, som ligger ett stenkast norr om Kommetjie.

Med Seal Island, där det ryktas att världens största vithajs population har sitt hem, runt hörnet gör att mäktiga Atlanten inte är det enda du har i bakhuvudet när du paddlar ut. Detta faktum gör den första kilometern av kelp skog ytterst upplivande och lär hålla dig på helspänn om inte utsikten av 15 ft vågface gör det. Men när jag lade armen om min 9’6 gun shapad av Grant ”Twiggy” Baker och slängde mig i det 5 gradiga vattnet lät jag faktumet att risken att sätta mig i bilen och köra hit troligtvis var mycket högre risk, hjärntvätta mig. De lokala ansiktena som mötte mig när jag kom ut var inte allt för glada. Men efter att jag tagit ett par vågor och gett det lilla lokala gänget företräde började de mjukna och jag kunde skymta ett leende i deras ärrade och solbrända ansikten. Efter ännu ett par set kunde jag höra; ”Lekker one!” Från en av de lokala och svarade glatt ”Shoet Brue!” och gav ett hangloose innan jag paddlade vidare.

Dagen efter kör jag tillbaka hem till Jeffreys Bay och finner mig sitta på mitt andra hemmabryt Supertubes och se en vithaj nästan sätta tänderna i Mick Fanning under finalen i WSL. Nästa dag paddlar jag åter igen ut med tanken att havet är ju trots allt ganska stort och risken att stöta på den där mannen i den gråa dräkten igen är väll ganska liten." 

Odd Persson

Läs mer om Odd i senaste NSM: nordicsurfersmag.tictail.com
och följ honom på insta: instagram.com/oddpersson

Related articles

SM 2012

Photo by Mat. Turries

Film & Foto:

Darkblue Open DK

Som sagt var förhållandena i Danmark under DARKBLUE OPEN helt kaotiska och tyvärr kan vi bara bjuda på en kort film och några bilder.

BEAR ISLAND TEASER

Photo by The Wegge brothers

Three brothers explore the Bear Island for waves.

Mölle 1 Dec.

Photo by Jan-Göran Gluschke

Jan-Göran Gluschke har skickat fina bilder från Mölle i söndags med Lars Källberg, Jimmy Elheim & Odd Persson. Se bilderna här:

DK on fire!

Denmark has been on fire. Here some photos from last week.

BRACKISH WINTER

Photo by Markus Sjöberg

A montage of surfshots from a rare, glassy, winterday at Torö Stenstrand just outside of Stockholm.

instagram

@nordicsurfersmag
design by: add:kolon